Mketse Basisschool

Project status: Afgerond

Budget: €1000

Project thema: Onderwijs

Partner: Stichting Tshwaranang

Locatie: Hazyview, Zuid Afrika

Aantal kinderen: schooljaar 2015: 75 kinderen. In de volgende schooljaren worden er jaarlijks 40 kinderen mee bereikt.

De Mketse Primary School is een basisschool gelegen in Hazyview in Zuid Afrika. De school is gelegen in een van de armste delen van Zuid-Afrika. 85% van de bevolking in dit gebied is werkloos. School en opleiding zijn belangrijk om hier iets aan te veranderen. Toen stichting Cucu het verzoek kreeg om bij te dragen aan het verbeteren van het onderwijs werd al snel besloten dit te doen. De ruimte die de school op dit moment kan bieden is niet meer voldoende. Er zijn klaslokalen waar 75 kinderen bij elkaar zitten. Je kunt je goed voorstellen dat dit de kwaliteit van het onderwijs niet bevordert.

In februari 2015 is het project door Hannah, een van de Cucu bestuursleden, bezocht. De noodzaak voor de bouw van een nieuw klaslokaal heeft ze daar met eigen ogen kunnen zien. Met de 1.000 Euro die Cucu bijdraagt, is er de dag na haar bezoek, begonnen met de bouw van een nieuw klaslokaal. De volle klassen die er nu zijn kunnen worden opgesplitst zodra dit nieuwe lokaal klaar is; 75 kinderen krijgen hierdoor beter onderwijs. En in de toekomst zullen hier nog veel kinderen van profiteren.

In mei 2016 heeft Lieke (bestuurslid Cucu) samen met haar partner en dochter van 1,5 jaar twee Cucu projecten bezocht in de buurt van Hazyview. Hieronder een kort verslag van Lieke!

“Wij werden na een flink stuk over een hobbelweg opgevangen door Rinske, de contactpersoon van Cucu. Zij nam ons eerst mee naar Mketse Primary School. Hier werden we enthousiast ontvangen door de vele kinderen. Wat een hoop kinderen zitten er bij elkaar in een klaslokaal! Wat was het goed om te zien dat er, mede dankzij Cucu, klassen aangebouwd zijn zodat er in ieder geval weer iets meer ruimte is voor al die kinderen. Ook is er een nieuwe keuken gebouwd, waar eten verzorgd wordt voor de kinderen. Vaak is dit de enige goede maaltijd die zij krijgen op een dag. De overheid is na deze uitbreidingen ook echte toiletten aan het bouwen bij de school, ook weer een grote stap vooruit! Gaaf om te zien hoe de ene investering tot de volgende leidt en zo een school steeds meer opgebouwd wordt.”