Kippen in Zuid Afrika

Project status: Bezig

Budget: €3500

Project thema: Onderwijs

Het doel van dit project is om eieren en vlees voor het Tiyimiseleni Home Based Care Centre te produceren middels het houden en verzorgen van kippen door kinderen van het weeshuis. Twee kinderen worden opgeleid tot kippenboer door een boer in de buurt.

Partner: Rinske Stege, Savanna Trust

Locatie: Mabarhule, Sabi Sands, Zuid-Afrika

Aantal kinderen: 250  (kosten per kind: €14,- )

Kippenproject_2017_First delivery eggsHet Tiyimiseleni Home Based Care Centre in Mabarhule, Zuid Afrika is een centrum waar 250 weeskinderen  gebruik van maken. Bij het Centrum werken 14 vrouwen die in de ochtenden, als de kinderen naar school zijn, de huizen van de kinderen schoonmaken, zieke kinderen verzorgen, schooluniform maken, etc. Na schooltijd komen de kinderen (leeftijd 3-18 jaar) naar het centrum waar ze een lunch krijgen en de hele middag gewoon kind kunnen zijn.

Langzaam maar zeker komt dit project op eigen benen te staan door kosten te verlagen en inkomsten te vergroten. Zo is er een groep vrouwen die een groentetuin onderhoudt. Er zijn bijvoorbeeld twee grote tunnels geïnstalleerd waar zaden en seedlings gemaakt worden. Dankzij deze tunnels en de uitbreiding van het terrein zal de opbrengst van de groentetuin naar verwachting verdriedubbelen. Dit betekent weer dat er meer en meer gevarieerde groente klaargemaakt kan worden voor de kinderen. Ook de opbrengst van de verkoop aan de omliggende gemeenschap zal vergroten.

Met de bijdrage van Stichting Cucu zullen er ‘vrije-uitloop’ kippen komen in het centrum zodat er eieren geproduceerd kunnen worden. De variatie van voedsel voor de kinderen wordt hiermee uitgebreid (eieren zijn een goede aanvulling qua proteine) en er is ook weer wat extra geld te verdienen. Ook kan de kippenmest gebruikt worden in de groentetuin om de grond rijker te maken wat weer meer en betere groente oplevert. Twee jongens uit het weeshuis krijgen via Stichting Cucu ook een opleiding tot kippenboer. Op de foto hierboven staan de trotse jongens Might en Torus te genieten van hun nieuwe werkzaamheden.